GNIJEZDO ZA BEBE ILI VIŠENAMJENSKI KREVETIĆ ZA BEBU

Gnijezdo za bebe je relativno novi komad opreme koji je u zadnjih nekoliko godina stekao veliku popularnost među roditeljima. Na tržištu postoji nekoliko brendova koji proizvode gnijezdo za bebe. Glavna svrha i uloga takvog jedno gnijezda za bebe je da maloj bebi osigura onaj osjećaj i udobnost koju je beba imala kada je bila još u majčinoj utrobi.

Beba u takvom gnijezdu bi trebala spavati mirno, sigurno i zdravo. Osim gnijezda za bebe, postoje još i nekoliko drugih komada opreme koji u suštini služe za istu ili sličnu svrhu. Kada se roditelji odluče na nabavku jednog takvog komada opreme za svoju bebu trebaju obratiti pažnju na nekoliko važnih činjenica. Prije svega gnijezdo treba biti sigurno za bebu. To je osnovna stvar – sigurnost. Zanimljivo je koliko pažnje roditelji, odnosno bake i djedovi daju odabiru dekice za bebu a potpuno zanemaruju odabir gnijezda što je u najmanju ruku pogrešno.

Pored toga treba malo pažnju skrenuti i na vrstu materijala od kojeg je proizvedeno. Da ne bi došlo do nekih alergijskih reakcija, osima, crvenila ili sličnih neželjenih posljedica.

Evo nekoliko važnih karakteristika jednog gnijezda za bebe:

– Ne smije biti nikakvih vezica ili vrpci
– Bočne stranice bi trebale biti dovoljno visoke kako bi spriječile bebu da podigne glavu
– Madrac treba biti dovoljno čvrst
– Materijali bi trebali biti u skladu s direktivama i anti alergijski

Treba razlikovati gnijezda i podloge za bočno spavanje bebe.

Gdje se sve može koristiti gnijezdo za vašu bebu?

Npr. gnijezdo je idealno je za prerano rođene bebe, kada je beba još sićušna. Olakšava premaranje bebe, idealno je rješenje za roditelje koji spavaju s novorođenčetom, pa se dijete smjesti na bračni krevet. Gnijezdo za bebu možete koristiti još i kao umetak za krevetić ili dječja kolica. Gnijezdo može poslužiti i kao putni krevetić, kada negdje putujete. Dijete se može postaviti u gnijezdo na leđa ili na stranu bez straha od prevrtanja, ili ispadanja.

Još jedna dobra stvar takvog gnijezda je da omogućuje podizanje nogu bebe u položaj polufetalnog tijela. Na taj način vaše dijete ima lakšu probavu.

Objavljeno dana