Rutina prije spavanja za vašu bebu

Što je prije moguće, trebali biste započeti rutinu prije spavanja s bebom. Možete početi kada beba napuni šest do osam tjedana, a vaša će beba sigurno imati koristi od rane rutine. Uspostavljanje propisanog sustava učinit će vašu bebu vrijednom dosljednog uzorka. Bebi će biti ugodno znajući unaprijed što slijedi. To bi omogućilo bolji i brži san za vašu bebu. Čak i bez majke u kući. Pokušajte održati bebinu rutinu. A kada bebu pokušate smjestiti na novo mjesto, rutina će joj olakšati.

Neki savjeti koje možete uključiti u organiziranje bebine rutine su kupanje bebe, pomoć da obuče pidžamu, pričanje priča ili igranje igrice. Odaberite aktivnosti koje smiruju um, a ne one koje uzbuđuju um, jer će pomoći vašoj bebi da brže zaspi.

– Saznaj još: Vrhunska oprema za bebe

Praćenje bebe praćenjem rutine prije spavanja korisno je i za roditelje i za bebu. Na kraju dana, rutina daje priliku djetetu i roditelju da stvore posebnu vezu između njih. Slijedi nekoliko ideja koje vrijedi isprobati:

Ponekad biste trebali dopustiti bebi da pusti svoju pohranjenu energiju prije nego što je smirite. Dva dobra načina za to su poskakivanje na koljenu ili jahanje na konju. Kada se uzbuđenje završi, promijenite se u aktivnost koja je umirujuća i opuštajuća. Slijedite ovo samo kada vaš mališan ide spavati ili bi mu to moglo biti preveliko uzbuđenje.

Kupanje je rutina prije spavanja koja smiruje. Topla kupka čisti bebu i opušta ga. Možete isprobati kupku tako da u toplu vodu stavite malo mirisnog ulja lavande. Ali opet, ako vidite da se vaša beba ne može prilagoditi kupanju noću i osjeća se neugodno i ne može zaspati, onda bi bilo razborito izbaciti je s popisa rutina prije spavanja.

Prepuštanje nekim plišanim igračkama može donijeti neke zabavne trenutke u ritual prije spavanja, poput igre na podu, maženje ili dotjerivanje lutki. Svakako lutku spakirajte zajedno s bebom na spavanje.

Jedna od najpoznatijih rutina prije spavanja koju čine gotovo svi roditelji je čitanje priča bebi. Ovaj ritual ima mnoge prednosti – uvodi vašu bebu u novi svijet u kojem će odrasti kroz ogroman vokabular i korak je prema stjecanju jezičnih vještina.

– Nastavi čitati: Sve za dječju sobu 

Pjevanje je druga ideja. Pjevajte popularnu pjesmu i dopustite da proces preraste u tradiciju u vašoj obitelji. Pomalo će vaša beba shvatiti da je vrijeme da malo zatvori oči kad pjesma završi.

Na putu do kreveta zaželite laku noć neživim predmetima u kući poput omiljenih igračaka i drugih predmeta. Također možete uključiti druge članove obitelji  tako će se vaša beba upoznati s raznim stvarima u kući i početi razumijevati i prepoznavati stvari po njihovim imenima. Ne izostavite plišane igračke jer će mu one nekoć biti prijatelji iz djetinjstva.

– Pročitaj više: Dječji krevetići odličnog dizajna 

Niz drugih aktivnosti mogao bi biti uključen u vašu rutinu prije spavanja. Ugodite sebi i bebi zabavnim metodama.

Objavljeno dana